DozaDePoezie

31 Ianuarie 2013

The reader, Bernhard Schlink


Filmul „The Reader” este inspirat din romanul lui Bernhard Schlink, publicat in 1995. Iubirea adevărată nu se sfârșește niciodată.

CARTEA:

cititorul

FILMUL:

The reader/ full movie

Anunțuri

2 comentarii »

 1. iti las si eu o scurta recenzie pentru film, pe care am scris-o mai demut (mareata productie )
  O analfabetă învață să citească și să scrie în închisoare – pe care a acceptat-o benevol pentru a nu-și dezvălui secretul abecedarului necunoscut, dar avansatele cursuri în materie de demnitate umană – dar nu într-un program de alfabetizare, ci la modul autodidact – ascultând înregistrari audio de cărți, învață fiecare caracter al limbii engleze, printr-un efort de care nu foarte multă lume ar fi capabilă. Rezultatul: semnătura invariabilă a analfabeților “X”-ul se transformă în litere stângace, dar care exprimă o identitate și un complex depașit.

  Un film despre demnitate, despre dorința avidă de cunoaștere și despre efortul constant și sisific de a ascunde un secret, protagonista (interpretată de Kate Winslet) făcând proba rezistenței stoice în fata unor acuzații parțial nedrepte – totul subordonat unui scop frate cu obsesia de a nu-și dezvălui analfabetismul.

  Finalul (poate un artificiu regizoral, poate un deznodământ pe măsura caracterului personajului feminin) poate fi și o recunoaștere la fel de demnă precum atitudinile eroinei o dovedesc printr-o tensiune mereu în crescendo pe parcursul filmului a culpelor pe care obediența (fenomen și fapt psihologic frecvent întâlnit, teoretizat și studiat de Milgram) în situații absurde precum razboaiele – de care protagonista se face vinovată.

  Concluzie: refuzul unui compromis, a unei tranzacții pe bani puțini si futili – poate fi o temă de meditat în nopțile de insomnie.

  Comentariu de dianadogariu — 14 August 2013 @ 23:26 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: